اولین نمایشگاه نقاشی در دانشکده مکانیک دانشگاه تهران
اولین نمایشگاه نقاشی در دانشکده مکانیک دانشگاه تهران
رویدادی هنری و فرهنگی و بی سابقه در دانشکده فنی!
نمایشگاه گروهی نقاشی که با شرکت جمعی از دانشجویان دانشکدههای مختلف دانشگاه تهران در روزهای سه شنبه و چهارشنبه مورخ 15 و 16 مرداد ماه 98 در ساختمان جدید دانشکده مکانیک برپا شد، در نوع خود اتفاقی کاملا استثنایی و در عین حال جدید بود که شاید کمتر کسی انتظار برگزاری چنین نمایشگاهی را در دانشکده مکانیک داشت. ایده اصلی این نمایشگاه از سوی علی شاهسواری دانشجوی دکتری مکانیک دانشگاه تهران با دکتر ابرینیا ریاست دانشکده در اواخر تیرماه سال جاری مطرح میشود. خوشبختانه این پیشنهاد از سوی مقام ریاست دانشکده مورد استقبال و حمایت همهجانبه قرار میگیرد و با پیشنهاد دکتر ابرینیا یک فراخوان سراسری به کلیهی دانشکدههای دانشگاه تهران ارسال میشود. پوستر فراخوان این نمایشگاه که در شکل 1نشان داده شده است علاوه بر نصب در دانشکده فنی، در تابلو اعلانات تمامی دانشکدههای مختلف دانشگاه تهران نیز قرار میگیرد و به طور همزمان از طریق چندین کانال تلگرامی پرمخاطب دانشکده و دانشگاه تهران اطلاعرسانی میشود. طبق بررسیهای انجام شده، بیشتر شرکتکنندگان از طریق کانالهای تلگرامی دانشگاه تهران از برگزاری این نمایشگاه مطلع شدهاند. با وجود قرارگیری در بازهی زمانی تعطیلات تابستانی دانشگاه و زمان کوتاه بین زمان شروع فراخوان و برگزاری نمایشگاه، فراخوان با استقبال بینظیری از سوی دانشجویان روبرو میشود. شاید این استقبال گسترده از یک سو به دلیل خلا برگزاری چنین نمایشگاههایی در دانشکدههای مختلف دانشگاه تهران و از سوی دیگر به دلیل رایگان بودن شرکت دانشجویان در این نمایشگاه برمیگردد. در نهایت بیش از 13 نقاش مختلف از دانشکدههای مکانیک، متالورژی، نقشهبرداری، پزشکی، ادبیات، جغرافیا و ... با توجه به سطح کار برای شرکت در این نمایشگاه انتخاب میشوند. یکی از نکات جالب راجع به این نمایشگاه این است که رشتهی تخصصی هیچ کدام از شرکتکنندگان در این نمایشگاه نقاشی و یا هنر نیست و تمامی شرکت کنندگان در کنار تحصیلات دانشگاهی خود نقاشی را به عنوان یک تفریح و یا تخصص، تنها از روی عشق و علاقه دنبال میکنند. نکتهی جالب توجه دیگر این است که تعداد بانوان شرکتکننده در این نمایشگاه بسیار بیشتر از تعداد آقایان بود که بیش از هر چیزی نشان از رواج بیشتر ذوق و شوق هنری در بین بانوان نسبت به آقایان در حال تحصیل در دانشگاه است.
شکل 1پوستر فراخوان نمایشگاه که در اکثر کانالهای تلگرامی و دانشکدههای دانشگاه تهران اطلاعرسانی شد.
باید در نظر داشت که پیش از شروع اجرای فرآیند فراخوان مجوز برگزاری از سوی معاونت فرهنگی دانشکده فنی اخذ گردید. بعد از قطعی شدن زمان و تعداد شرکتکنندگان در نمایشگاه، پوستر برگزاری مطابق شکل 2تهیه و مجددا از طریق نصب در دانشکدههای مختلف و کانالهای تلگرامی دانشگاه اطلاعرسانی شد.
شکل 2پوستر برگزاری نمایشگاه گروهی نقاشی
با توجه به نبود سابقهی قبلی در برگزاری نمایشگاه نقاشی در دانشکده فنی، تجهیزات لازم برای برگزاری باید از طریق سایر ارگانهای دانشگاه تهران تهیه میشد. برای مثال با توجه به نبود امکان نصب تابلوها در دانشکده، با گفتگوهای انجام شده با مسجد دانشگاه تهران، تعدادی سهپایه از مسجد به امانت گرفته شدند. با ارسال پوستر و گفتگوهای تلفنی از دو شرکت نستله و سنایچ به عنوان حامیان این نمایشگاه نقاشی دعوت شد تا با محصولات خود از بازدیدکنندگان و مهمانان نمایشگاه پذیرایی کنند. خوشبختانه این دو شرکت در هر دو روز برگزاری نمایشگاه در محل حاضر شدند و طبق بررسیهای انجام شده حضور آنها رضایت متقابلی را در پی داشت. با برآوردهای انجام شده تعداد بازدیدکنندگان از این نمایشگاه نقاشی در هر روز به طور میانگین به بیش از 400 نفر میرسید که در نوع خود نمایشگاهی بسیار پر مخاطب محسوب میشود. با توجه به هماهنگیهای انجام شده با حراست دانشکده فنی، بازدید از این نمایشگاه برای عموم آزاد بوده به نحوی که تعداد بسیار زیادی از بازدیدکنندگان از خارج دانشگاه آمده بودند. حضور و استقبال بینظیر اساتید، کارمندان و دانشجویان دانشکده مکانیک و سایر دانشکدههای فنی دانشگاه تهران از این نمایشگاه را میتوان از اظهار نظرات آنها در فرم نظرسنجی به خوبی دریافت. هر چند که چنیدن مهمان هنری از دانشکدههای مختلف و از چند گالری در بیرون دانشگاه برای این نمایشگاه دعوت شده بودند، اما تنها یکی از مهمانان حاضر به بازدید از این نمایشگاه شد. تهیهی تقدیرنامه برای این مهمانان و اعطای گواهی حضور به شرکتکنندگان از دیگر نکات مثبت و تاثیرگذار این نمایشگاه بوده است.
با وجود تمامی چالشهای برگزاری نمایشگاه نقاشی در دانشکده مکانیک، بازخورد بسیار مثبت آن از سوی شرکتکنندگان و البته بازدیدکنندگان سبب میشود تا انگیزهی برپایی مجدد آن بیش از پیش تقویت شود. در واقع با برگزاری این نمایشگاه میتوان به جرات گفت که هنر نقاشی به عنوان یکی از هنرهای تجسمی، نه تنها رواج چشمگیری در میان دانشجویان سایر رشتههای تحصیلی دارد بلکه مخاطب خاص و عام خود را در محیط دانشگاه به شکلی کاملا باورنکردنی به خود جذب میکند با برپایی چنین نمایشگاههایی علاوه بر تشویق و حمایت از دانشجویان هنرمند، افزایش ارتباط موثر هنری بین دانشجویان و اساتید، تلطیف و تغییر فضای تکراری دانشگاه، میتوان زمینهی رشد و شکوفایی هر چه بیشتر استعدادهای هنری دانشجویان را در کنار تحصیل سایر علوم ایجاد کرد. . امید است که با حمایتهای بیش از این بتوان برگزاری نمایشگاههای هنری را در تمامی دانشکدههای غیر هنری نهادیه کرد.